Sunt diverse situații pe care le-am trăit deseori cu toții, dar a căror natură reală nu am clarificat-o niciodată. Iată un scurt rezumat a 13 lucruri despre stomac care pot răspunde la întrebările dumneavoastră.
A simți zgomotul stomacului este o experiență destul de frecventă care poate apărea atât înainte de masă, cât și după.
- Înainte de a mânca, când îți este foame, simplul gând sau vederea și mirosul de mâncare stimulează creierul care trimite mesaje nervoase și hormonale către stomac. Celulele acestuia din urmă produc sucuri gastrice în exces care provoacă zgomot. Pe scurt, stomacul emite zgomote gâlgâite pentru a semnala că este timpul să mănânci.
-După masă: “mormăitul”, în schimb, apare de obicei din cauza fermentației anumitor alimente (fructe, leguminoase, cartofi etc.) care trebuie evitate la sfârșitul unei mese, mai ales dacă a fost bogată în grăsimi care încetinesc digestia.
Nu există o corelație directă între zgomotul stomacului și pierderea în greutate. Cei care suferă de aceasta sunt adesea slabi și asta poate indica o persoană fără poftă de mâncare.
Stomacul este situat pe partea stângă a abdomenului superior. În raport cu celelalte organe, partea superioară a stomacului este aproape de lobul stâng al ficatului, de care este acoperit. „Marea curbură” a corpului stomacului, adică partea inferioară aproape orizontală, „se sprijină” pe porțiunea transversală a intestinului gros.
Subalimentarea prelungită poate duce la micșorarea stomacului, la fel cum supraalimentarea duce la creșterea capacității stomacului. Aceasta determină probleme opuse de greutate (redusă sau crescută) datorită alterării mecanismului de stimulare a receptorilor care transportă semnalul de sațietate către sistemul nervos central atunci când cavitatea gastrică este umplută. În ambele cazuri, un aport caloric adecvat poate aduce stomacul - în decurs de câteva luni - la o dimensiune adecvată.
Zgomotele gastrice, numite borborigmi, sunt produse de activitatea gastrică și intestinală. Dacă sunt puternice și audibile în exterior, acestea sunt adesea asociate cu alte simptome gastrointestinale, cum ar fi balonare, dispepsie, crampe abdominale, diaree și balonare. Zgomote frecvente de stomac după prânz apar atunci când ați consumat alimente la care sunteți intoleranți sau care sunt capabile să genereze cantități mari de gaze.
Stomacul are în mod normal o bătaie, adică mușchii săi se contractă ritmic, la fel ca inima, dar doar de trei ori pe minut, permițându-i să funcționeze normal. Într-adevăr:
- dacă această bătaie încetinește, pot apărea fenomene de digestie proastă din cauza modificării motilității și timpilor de golire a stomacului.
- dacă în schimb bătăile inimii sunt accelerate, de exemplu din motive de stres, are loc o contracție constantă a stomacului; cel mai tipic simptom este sațietatea precoce.
Stomacul, împreună cu intestinul, este considerat un „al doilea creier”, deoarece sistemul nervos central are o rețea densă de impulsuri bilaterale cu sistemul nervos enteric, o vastă rețea periferică de neuroni care reglează funcțiile sistemului gastrointestinal. Din acest motiv, stresul și anxietatea pot duce la arsuri la stomac, umflături și balonare sau dificultăți digestive (cu o senzație de greutate sau „greutate pe stomac”).
A bea apă dimineața pe stomacul gol are mai multe beneficii:
-purifică intestinul prin promovarea bunei funcționări a ficatului și a rinichilor
-ajuta la slabit - prin activarea creării de caldura de catre organism (termogeneza), trezirea metabolismului care arde caloriile, favorizarea diurezei si eliminarea excesului de lichide
-reduce sau previne durerile de stomac
Este o senzație de gol și furnicături în stomac, asociată adesea cu euforia din primele etape ale îndrăgostirii sau cu alte situații de stres emoțional sau anxietate care determină activarea sistemului nervos autonom. Acest lucru determină producerea de hormoni - cortizol și adrenalină - care duc la o schimbare a fluxului sanguin de la sistemul digestiv la organele periferice, provocând această senzație.
Uneori, privind o imagine anatomică, cei mai puțin experimentați pot deveni confuzi. Stomacul este situat pe partea stângă a abdomenului, dar privind imaginea frontală poate fi văzut pe partea dreaptă.
O senzație bruscă de gol în stomac este de obicei legată de un fapt emoțional, legat de stările de tensiune nervoasă. În cazul stării de rău persistente, pe lângă condițiile stresante, senzația de gol în stomac se poate datora gastritei, ulcerului peptic sau dispepsiei.
Stomacul are aproximativ 25-28 cm lungime și 10-12 cm lățime și este o structură elastică care poate varia ca formă și dimensiune în funcție de hrana prezentă în interior.