close
Logo Dicarbocalm Logo Sanofi
AUTORIZAŢIE DE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 8732/2016/01-02-03-04Prospect: Informaţii pentru utilizator


Dicarbocalm® Control 20 mg comprimate gastrore zistente

PantoprazolCitiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament, deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

Luaţi întodeauna acest medicament conform indicaţiilor din acest prospect sau indicaţiilor medicului dumneavoastră sau farmacistului.

- Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

- Întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau recomandări .

 • Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului . Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.Vezi pct. 4.

 • Dacă după 2 săptămâni nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.


Ce găsiţi în acest prospect:

1. Ce este Dicarbocalm® Control şi pentru ce se utilizează

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Dicarbocalm® Control

3. Cum să luaţi Dicarbocalm® Control

4. Reacţii adverse posibile

5. Cum se păstrează Dicarbocalm® Control

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii1. Ce este Dicarbocalm® Control şi pentru ce se utilizează


Dicarbocalm® Control conţine substanţa activă pantoprazol, care blochează “pompa” care produce acidul din stomac. Astfel, reduce cantitatea de acid din stomacul dumneavoastră.

Dicarbocalm® Control este utilizat pentru tratamentul de scurtă durată al simptomelor bolii de reflux (de exemplu arsuri în capul pieptului, regurgitaţie acidă) la adulţi.

Refluxul este întoarcerea acidului din stomac în esofag (tubul care face legătura între cavitatea bucală şi stomac), care se poate inflama şi deveni dureros. Aceasta vă poate produce simptome cum sunt senzaţie de arsură dureroasă în capul pieptului, care urc ă spre gât (pirozis) şi un gust acru în gură (regurgitaţie acidă).

Este posibil ca simptomele de reflux acid şi de arsură în capul pieptului să se amelioreze după numai o zi de tratament cu Dicarbocalm® Control, însă acest medicament nu este destinat ameliorării rapide. Poate fi necesar să luaţi comprimatele timp de 2-3 zile consecutive pentru ameliorarea simptomelor.2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Dicarbocalm® Control


Nu luaţi Dicarbocalm® Control

 • dacă sunteţi alergic la pantoprazol, lecitină din soia sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6) .

 • dacă luaţi un medicament care conţine atazanavir (pentru tratamentul infecţiei cu HIV ). Vezi „Dicarbocalm® Control împreună cu alte medicamente


Atenţionări şi precauţii

Înainte să luaţi Dicarbocalm® Control, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:

 • dacă aveţi afecţiuni ale ficatului sau icter (îngălbenirea pielii sau a albului ochilor).

 • dacă aţi fost tratat pentru arsuri în capul pieptului sau indigestie continuu timp de 4 săptămâni sau mai mult.

 • dacă aveţi vârsta peste 55 de ani şi luaţi zilnic tratament pentru indigestie eliberat fără prescripţie medicală.

 • dacă aveţi vârsta peste 55 de ani şi aveţi orice simptome de reflux noi sau simptomele şi-au schimbat recent caracterul.

 • dacă aţi avut în trecut ulcer gastric sau vi s-a efectuat o intervenţie chirurgicală la nivelul stomacului.

 • dacă mergeţi periodic la medic pentru acuze sau afecţiuni grave.

 • dacă sunteţi programat să efectuaţi o endoscopie sau un test numit testul respirator cu uree marcată cu un izotop de carbon.

 • dacă ați avut vreodată o reacție la nivelul pielii în urma tratamentului cu un medicament similar cu Dicarbocalm® Control, care reduce cantitatea de acid gastric.

 • dacă urmează să faceţi o analiză de sânge specifică (Cromogranină A).


Spuneţi imediat medicului dumneavoastră , înainte sau după ce aţi luat acest medicament, dacă observaţi oricare dintre următoarele simptome care pot fi un semn al unei alte afecţiuni mult mai grave:

 • scădere în greutate neintenţionată (fără legătură cu un regim alimentar sau un program de exerciţii fizice).

 • vărsături, în special dacă sunt repetate.

 • vărsături cu sânge ; acestea pot avea aspect de zaţ de cafea în vărsătură.

 • observaţi prezenţa de sânge în scaun, care poate avea culoarea neagră sau cu aspect de păcură.

 • dificultăţi sau durere la înghiţire.

 • sunteţi palid şi vă simţiţi slăbit (anemie).

 • durere în piept.

 • durere de stomac.

 • diaree severă şi/sau persistentă, deoarece Dicarbocalm® Control a fost asociat cu o creştere uşoară a frecvenţei de apariţie a diareei infecţioase.

Medicul dumneavoastră poate decide că este necesar să efectuaţi anumite teste.


Dacă sunteţi programat să efectuaţi un test de sânge, spuneţi medicului dumneavoastră că luaţi acest medicament.


Este posibil ca simptomele de reflux acid şi arsurile în capul pieptului să se amelioreze după numai o zi de tratament cu Dicarbocalm® Control , însă acest medicament nu este destinat ameliorării rapide. Nu ar trebui să luaţi acest medicament ca măsură preventivă.


Dacă aveţi arsuri în capul pieptului sau simptome de indigestie de mai mult timp, care se repetă, nu uitaţi să vă adresaţi periodic medicului dumneavoastră.


Dacă vă apare o erupţie pe piele, mai ales în zonele expuse la soare, adresați-vă imediat medicului, deoarece poate fi necesară oprirea tratamentului cu Dicarbocalm® Control. Nu uitați să menționați și orice alte manifestări neplăcute, cum sunt dureri la nivelul articulațiilor.


Copii şi adolescenţi

Dicarbocalm® Control nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani, din cauza lipsei de informaţii privind siguranţa utilizării la această grupă de vârstă.


Dicarbocalm® Control împreună cu alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Dicarbocalm® Control poate împiedica anumite medicamente să acţioneze corespunzător.

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi orice medicament care conţine una dintre următoarele substanţe active:

- atazanavir (utilizat în tratamentul infecţiei cu HIV). Nu trebuie să utilizaţi Dicarbocalm® Control dacă luaţi atazanavir. Vezi „Nu luaţi Dicarbocalm® Control”.

 • ketoconazol (utilizat pentru tratamentul infecţiilor determinate de ciuperci).

 • warfarină şi fenprocumonă (utilizate pentru subţierea sângelui şi prevenirea formării cheagurilor de sânge). Este posibil să fie necesară efectuarea de teste de sânge suplimentare.

 • metotrexat (utilizat în tratamentul poliartritei reumatoide, psoriazisului şi cancerului) – dacă luaţi metotrexat, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă oprească temporar tratamentul cu Dicarbocalm® Control, deoarece pantoprazolul poate să crească concentraţia de metotrexat din sânge.


Nu luaţi Dicarbocalm® Control cu alte medicamente care limitează cantitatea de acid produsă de stomac, cum sunt alţi inhibitori ai pompei de protoni (omeprazol, lansoprazol sau rabeprazol) sau blocanţi ai receptorilor H 2 (de exemplu ranitidină, famotidină).

Cu toate acestea, dacă este necesar, puteţi lua Dicarbocalm® Control împreună cu antiacide (de exemplu magaldrat, acid alginic, bicarbonat de sodiu, hidroxid de aluminiu, carbonat de magneziu sau combinaţii ale acestor substanţe).


Sarcina şi alăptarea

Nu trebuie să luaţi acest medicament dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi. Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.


Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Dacă prezentaţi reacţii adverse cum sunt ameţeli sau tulburări de vedere, nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.


Dicarbocalm® Control conţine maltitol şi lecitină

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Dicarbocalm® Control conţine lecitină din soia. Dacă sunteţi alergic la arahide sau soia, nu utilizaţi acest medicament.3. Cum să luaţi Dicarbocalm® Control


Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.


Luaţi un comprimat pe zi. Nu depăşiţi doza recomandată de 20 mg pantoprazol pe zi.


Trebuie să luaţi acest medicament timp de cel puţin 2-3 zile consecutive. Opriţi administrarea Dicarbocalm® Control când simptomele dispar complet. Este posibil ca simptomele de reflux acid şi arsurile în capul pieptului să se amelioreze după numai o zi de tratament cu Dicarbocalm® Control , însă acest medicament nu este destinat ameliorării rapide.


Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă simptomele nu se ameliorează după 2 săptămâni de tratament continuu. Nu luaţi Dicarbocalm® Control mai mult de 4 săptămâni fără a vă adresa unui medic pentru recomandări.


Luaţi comprimatul înainte de masă, la aceeaşi oră în fiecare zi. Comprimatul trebuie înghiţit întreg, cu o cantitate suficientă de apă. Nu mestecaţi şi nu rupeţi comprimatul.


Dacă luaţi mai mult Dicarbocalm® Control decât trebuie

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aţi luat mai mult decât doza recomandată. Dacă este posibil, luaţi cu dumneavoastră medicamentul şi acest prospect.


Dacă uitaţi să luaţi Dicarbocalm® Control

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Luaţi următoarea doză în ziua următoare, la ora obişnuită.


Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.4. Reacţii adverse posibile


Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.


Spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau adresaţi-vă unităţii de primiri urgenţe a celui mai apropiat spital dacă apare oricare dintre următoarele reacţii adverse grave . Opriţi imediat administrarea acestui medicament, însă luaţi cu dumneavoastră acest prospect şi/sau comprimatele.


 • Reacţii alergice grave (cu frecvenţă rară: pot afecta până la 1 din 1000 de persoane ) : reacţii de hipersensibilitate, aşa-numite reacţii anafilactice, şoc anafilactic şi angioedem. Simptomele caracteristice sunt: umflare a feţei, buzelor, gurii, limbii şi/sau gâtului, care poate determina dificultăţi la înghiţire sau respiraţie, urticarie (blânde), ameţeli severe însoţite de bătăi foarte rapide ale inimii şi transpiraţii abundente.

 • Reacţii grave pe piele (cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa care nu poate fi estimată din datele disponibile): erupţie trecătoare pe piele însoţită de inflamaţie, formare de vezicule sau descuamarea pielii, leziuni ale pielii şi sângerare în jurul ochilor, nasului, gurii sau organelor genitale şi deteriorare rapidă a stării generale de sănătate; erupţie trecătoare pe piele, posibil cu dureri la nivelul articulațiilor sau erupţie trecătoare pe piele după expunere la soare.

 • Alte reacţii adverse grave (cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa care nu poate fi estimată din datele disponibile ) : îngălbenirea pielii şi a ochilor (din cauza leziunilor severe ale ficatului) sau probleme cu rinichii, cum sunt durere la urinare şi dureri în partea de jos a spatelui însoţite de febră.


În cursul tratamentului cu substanţa activă din medicamentul Dicarbocalm® Control au fost observate următoarele reacţii adverse:


Frecvente ( pot afecta până la 1 din 10 persoane)

- Polipi benigni în stomac.


Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane)

 • D urere de cap, ameţeli, diaree, greaţă, vărsături, balonare şi flatulenţă (eliminare de gaze), constipaţie, uscăciune a gurii, durere de stomac şi disconfort abdominal, erupţie pe piele sau urticarie, mâncărime, senzaţie de slăbiciune, epuizare şi stare generală de rău, tulburări ale somnului, creştere a valorilor enzimelor ficatului la analizele de sânge.


Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane)

 • Alterarea sau dispariţia completă a simţului gustului, tulburări de vedere precum vedere înceţoşată, dureri ale articulaţiilor, dureri ale muşchilor, modificări ale greutăţii corporale, creşterea temperaturii corpului, umflare a extremităţilor, depresie, creşterea concentraţiilor de bilirubină şi grăsimi din sânge (observate la analizele de sânge), mărire a sânilor la bărbaţi, febră mare şi o scădere bruscă a numărului globulelor albe granulare circulante în sânge (observată la analize de sânge).


Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 de persoane)

 • Dezorientare, scăderea numărului de trombocite din sânge, care poate determina apariţia de sângerări sau vânătăi mai des sau cu mai mare uşurinţă; scăderea numărului de globule albe din sânge, care poate determina infecţii mai frecvente, scăderea anormală concomitentă a numărului globulelor roşii şi albe ale sângelui, precum şi a trombocitelor (obsevată la analize de sânge).


Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile)

 • Halucinaţii, confuzie (în special la pacienţi cu istoric pentru aceste simptome), scăderea concentraţiei de sodiu din sânge, scăderea concentraţiei de magneziu din sânge.


Raportarea reacţiilor adverse

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct la:

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale

Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1

Bucureşti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.5. Cum se păstrează Dicarbocalm® Control


Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe blister sau eticheta de flacon şi cutie . Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Pentru comprimate ambalate în flacon din plastic: Dicarbocalm® Control trebuie utilizat în decurs de trei luni după prima deschidere a flaconului.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii


Ce conţine Dicarbocalm® Control

- Substanţa activă este pantoprazolul. Fiecare comprimat conţine pantoprazol 20 mg (sub formă de pantoprazol sodic sesquihidrat).

- Celelalte componente sunt:

Nucleu: maltitol (E 965), crospovidonă tip B, carmeloză sodică, carbonat de sodiu anhidru, stearat de calciu.

Film: alcool polivinilic, talc, dioxid de titan (E 171), macrogol 3350, lecitină din soia, oxid galben de fer (E 172), carbonat de sodiu anhidru, copolimer acid metacrilic-acrilat de etil (1:1) (dispersia conţine polisorbat 80 şi lauril sulfat de sodiu), trietilcitrat.


Cum arată Dicarbocalm® Control şi conţinutul ambalajului

Dicarbocalm® Control se prezintă sub formă de comprimate gastrorezistente ovale, de culoare galbenă, cu dimensiuni de aproximativ 8,2 x 4,4 mm.


Dicarbocalm® Control este disponibil în cutii cu blistere din OPA/Al/PVC-Al sau flacoane din PEÎD cu 7 sau 14 comprimate gastrorezistente.


Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.


Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Sanofi Romania SRL

Str. Gara Herăstrău, nr. 4, Clădirea B, etajele 8-9

Sector 2, Bucureşti

România


Fabricantul

Sanofi-Aventis Sp. z.o.o

ul. Lubelska 52, 35-233 Rzeszów

Polonia


Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:


Belgia Maalox Control 20 mg comprimés gastro-résistants

Estonia Ipraalox

Grecia Ipraalox 20 mg Γαστροανθεκτικό δισκίο

Franţa Ipraalox 20 mg comprimés gastro-résistants

Italia Maalox Reflusso 20 mg compresse gastroresistenti

Lituania Ipraalox 20 mg skrandyje neirios tabletės

Letonia Ipraalox 20 mg zarnās šķīstošā tablete

Olanda Ipraalox 20 mg maagsapresistente tabletten

Portugalia Stomafor

România Dicarbocalm® Control 20 mg comprimate gastrorezistente

Slovenia Ipraalox 20 mg gastrorezistentne tablete

Republica Slovacă Ipraalox 20 mg gastrorezistentné tablety


Acest prospect a fost revizuit în aprilie 2019.

Acest website foloseste cookie-uri pentru urmarirea traficului si imbunatatirea continutului. Navigand pe acest website, va dati consimtamantul pentru folosirea cookie-urilor. Mai multe informatii despre cookie-uri.

POLITICA COOKIES OK, SUNT DE ACORD