Indigestie

Indigestie: „greutate” și meteorism

Senzația neplăcută de greutate și balonare a stomacului, asociată cu o digestie lentă și dificilă, este o afecțiune extrem de comună împărtășită de majoritatea populației generale. Un număr mare de români se plâng de o serie lungă de simptome iritante legate de digestie îngreunată din cauza unor tulburări care nu pot fi atribuite unei boli specifice organice.

De fapt, indigestia apare mai ales la persoanele fără probleme digestive și în special în următoarele circumstanțe:

  • după mese copioase
  • mese consumate prea repede
  • în urma consumului de cantități mari de alcool, alimente picante sau băuturi carbogazoase
  • în perioade deosebit de stresante, mai ales din punct de vedere emoțional.

Care sunt simptomele indigestiei?

Indigestia este însoțită de o senzație prelungită de sațietate și tensiune gastrică (care apare imediat după masă), atribuită unei goliri inadecvate a stomacului sau unei tendințe anormale a alimentelor de a reveni în esofag. Pacienții se plâng de o senzație precoce de sațietate după primele mușcături, uneori însoțită de dureri gastrice.

Alte simptome întâlnite frecvent de cei care suferă de indigestie sunt:

  • balonare
  • greaţă
  • eructații excesive
  • halitoză
  • disconfort abdominal superior continuu sau recurent
  • somnolenţă.

Indigestia: care sunt cauzele posibile?

Stilul de viață deosebit de intens, stresul emoțional, anxietatea, obezitatea, un stil de viață haotic, intoleranța alimentară dar și apartenența la sexul feminin sunt factori importanți care predispun la apariția unor tulburări digestive responsabile de o digestie lentă și dificilă.

Aportul de mese prea abundente, băuturi carbogazoase, alcool și alimente dificil de digerat (în special alimente prăjite și grase), este unul dintre cei mai frecventi factori declanșatori.

Mai mult, fumatul constituie un alt factor de risc considerabil; la fumători, simptomele caracteristice indigestiei apar după aportul alimentar si pot fi puse pe seama capacității fumatului de a încetini golirea gastrică.

Posibile remedii pentru indigestie

Deși pentru unii indivizi senzația resimțită este destul de tolerabilă, deoarece este trecătoare, în multe cazuri apare destul de frecvent făcând necesară intervenția cu tratamente capabile să atenueze simptomele supărătoare care pot afecta considerabil bunăstarea generală.

Renunțați la fumat, scădeți în greutate, încercați să țineți la distanță stresul și anxietatea, evitați consumul de alimente grase sau insuficient gătite, alimentele picante sau băuturile carbogazoase care încetinesc procesele digestive, mestecați alimentele consumate bine, pentru a facilita și îmbunătăți digestia, sunt primele măsuri simple de prevenție.

Deși pentru unii senzația resimțită este destul de tolerabilă deoarece este trecătoare, în multe alte cazuri indigestia apare destul de frecvent, ceea ce face necesar să se intervină cu tratamente pe bază de agenți carminativi și antimeteorici (printre care anasonul și feniculul care acționează prin reglarea funcției contractiei tubului digestiv).

Acești agenti sunt capabili să atenueze simptomele neplăcute care pot avea un impact negativ asupra calității vieții.

Remediile naturale pe bază de mușețel, cu proprietăți calmante, sunt aliați excelenți în îmbunătățirea digestiei și a funcționalității sistemului gastrointestinal mai ales după mesele „grele”. Ideale sunt și extractele de lemn dulce, cu proprietăți antispastice, capabile să calmeze durerile și să reducă senzația de balonare cauzată de digestia defectoasă.

Un alt aliat împotriva acestei afecțiuni, poate fi ghimbirul care, prin tonifierea stării organelor digestive, are efect anti-balonare și de calmare a simptomelor asociate indigestiei.

Cum te poate ajuta Dicarbocalm?

Acțiune rapidă
Contribuie la calmarea arsurilor gastrice sau a durerilor de stomac, astfel impiedicã si aparitia refluxului acid.
Acțiune prelungită
Ajutã la mentinerea efectului neutralizant asupra acidului gastric si astfel efectul calmant persistã.
Ușor de administrat
Comprimatele sunt masticabile și au un gust plăcut, mentolat.

Consultați obligatoriu medicul dumneavoastră în cazul în care simptomele persistă.

Acțiune rapidă

Contribuie la calmarea arsurilor gastrice sau a durerilor de stomac, astfel impiedicã si aparitia refluxului acid.

Acțiune prelungită

Ajutã la mentinerea efectului neutralizant asupra acidului gastric si astfel efectul calmant persistã.

Ușor de administrat

Comprimatele sunt masticabile și au un gust plăcut, mentolat.

Consultați obligatoriu medicul dumneavoastră în cazul în care simptomele persistă.