Datorită stilului de viață agitat împărtășit de un număr tot mai mare de indivizi, stresul este unul dintre cei mai frecvenți factori de risc implicați în dezvoltarea multor boli psiho-somatice gastrice.
În special, stresul afectează semnificativ formarea gastritei nervoase, o afecțiune deosebit de frecventă în populația generală, tocmai din cauza perioadelor de stres intens, mai ales dacă este prelungit.
Aceasta se manifestă clinic printr-o inflamație a peretelui intern al stomacului, cauzată de acțiunea iritantă și corozivă a sucurilor digestive acide asupra mucoasei gastrice.
Straturile celulare care alcătuiesc mucoasa gastrică sunt implicate fiziologic în activități importante pentru păstrarea bunăstării fiziologice a stomacului, inclusiv producerea de sucuri digestive acide (necesare procesului digestiv) și secreția de mucus protector, care formează o barieră defensivă împotriva atacurilor de conținut acid. Dacă acest echilibru nu este păstrat, aciditatea gastrică ridicată dăunează pereților stomacului provocând simptomele caracteristice.
Principalele simptome ale acesteia includ:
Perioadele de stres intens, mai ales dacă sunt prelungite, cu apariția nervozității, iritabilității și anxietății determină stimularea excesivă a axei hipotalamo-hipofizo-suprarenale, cresc producția de acid de către stomac și reduc mecanismele sale de apărare.
Acidul poate depăși astfel stratul de mucus care protejează peretele stomacal, dăunând mucoasei protectoare și provocând roșeață și mici inflamații, manifestări caracteristice gastritei care, în acest context specific, afectează persoanele care trăiesc momente deosebit de stresante, excesiv de emoționale sau care suferă de anxietate.
Principalele obiective de urmărit în contracararea simptomelor supărătoare ale gastritei nervoase, sunt:
Informațiile conținute în această pagină au doar scop informativ și nu înlocuiesc în niciun caz asistența sau sfatul medical
Consultați obligatoriu medicul dumneavoastră în cazul în care simptomele persistă.
Contribuie la calmarea arsurilor gastrice sau a durerilor de stomac, astfel impiedicã si aparitia refluxului acid.
Ajutã la mentinerea efectului neutralizant asupra acidului gastric si astfel efectul calmant persistã.
Comprimatele sunt masticabile și au un gust plăcut, mentolat.
Consultați obligatoriu medicul dumneavoastră în cazul în care simptomele persistă.