Reflux gastric

Ce este refluxul gastroesofagian?

Refluxul gastroesofagian este un proces normal, fiziologic care constă în deplasarea retrogradă, fără efort, a conținutul gastric către esofag. Refluxul gastroesofagian apare de mai multe ori pe zi, în special după mese voluminoase, fără să producă simptome sau leziuni ale mucoasei esofagiene.

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) apare când cantitatea de conținut gastric care refulează în esofag este peste limitele normale, determinând apariția simptomelor, asociate sau nu cu leziuni esofagiene (ex. esofagita). Aceasta este consecința depășirii mecanismelor normale antireflux.

Leziunile esofagiene apar ca urmare a dezechilibrului între factorii de apărare ai mucoasei esofagiene (barierele antireflux, clearance-ul luminal esofagian, rezistența tisulară) și factorii de agresiune conținuți în fluidul de reflux (acid clorhidric și pepsină, săruri biliare, enzime pancreatice).

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) poate să apară la orice vârstă, fiind mai frecventă la adulții peste 40 ani. Ambele sexe sunt în mod egal afectate, bărbații având însă o incidență mai mare a complicațiilor. Boala de reflux gastroesofagian este întalnită la 25 - 75 % din femeile însărcinate, simptomele debutând de regulă în cursul sarcinii și dispărând curând după naștere.

Simptomele refluxului gatroesofagian

Principalele simptome (clasice) ale bolii de reflux gastroesofagian sunt :

pirozisul : senzație de arsură retrosternală inferioară, ce poate iradia ascendent catre baza gâtului; apare în special după mese voluminoase sau după consum de grăsimi, condimente, citrice, alcool, cafea, ciocolată, mentă etc., dar și în anumite posturi (anteroflexie, decubit)

regurgitația : refularea conținutului gastric în cavitatea bucală, fără efort de vomă

disfagie : dificultate la înghițirea bolului alimentar

odinofagie : durere la înghițirea bolului alimentar (deglutiție dureroasă)

manifestări extraesofagiene : durere toracică noncardiacă, simptome pulmonare (tuse, astm, pneumonie de aspirație), laringiene (răgușeală, disfonie), faringiene (faringită), halitoză, sughiț cronic, senzație de globus ("nod în gât"), eroziuni dentare

BRGE: care sunt cauzele?

Cauzele responsabile de apariția refluxului gastroesofagian sunt atribuite în principal stilurilor de viață și obiceiurilor alimentare incorecte (aportul de alimente grase și prăjite, mersul la culcare după ce ai consumat mese copioase, consumul excesiv de băuturi alcoolice) și situațiile de stres emoțional deosebit de intens.

Factorii anatomici (închiderea incompletă a sfincterului esofagian, hernie hiatală), funcționali (secreție gastrică excesivă, stagnarea prelungită a alimentelor în stomac) și familiali joacă, de asemenea, un rol cheie. Din cauza presiunii gastrice și abdominale excesive, persoanele obeze și femeile însărcinate sunt, de asemenea, deosebit de vulnerabile.

Reflux gastroesofagian: iată câteva remedii practice

Printre numeroasele remedii naturale care ajută la contracararea simptomelor enervante în caz de reflux, luarea gelului de aloe vera protejează activ mucoasa gastrică. Are și o acțiune de vindecare, dovedindu-se a fi un aliat excelent.

Chiar și decoctul pe bază de semințe de fenicul (se prepară prin fierbere timp de 15 minute aproximativ o linguriță de semințe la fiecare cană de apă) care are efect relaxant asupra mușchilor stomacului și acțiune antiinflamatoare, este un excelent remediu aliat împotriva refluxului.

În caz de disconfort presant, se ia o linguriță de bicarbonat de sodiu sau rădăcină de marshmallow dizolvată într-un pahar cu apă, acestea calmează temporar simptomele, aducând o ameliorare imediată.

Aportul zilnic al unui pumn de migdale crude este în schimb deosebit de util pentru echilibrarea pH-ului stomacului.

În cele din urmă, adăugarea unui vârf de turmeric în feluri de mâncare este capabilă să îmbunătățească funcționarea sistemului digestiv.

BRGE: dietă și nutriție

Prevenirea bolii de reflux gastroesofagian este atribuită în principal adoptării unui stil de viață sănătos.

De fapt, o alimentație adecvată poate reduce semnificativ simptomele.

Alimentele de evitat sunt:

  • mâncare grasă
  • cârnați
  • alimente prăjite
  • băuturile spirtoase
  • brânzeturi învechite
  • cacao
  • ceai și cafea
  • citrice
  • băuturi carbogazoase
  • roșii
  • mentă

Fumatul și obezitatea se combină pentru a exacerba simptomele și sunt factori predispozanți importanți.

Este esențial să mesteci încet, tocând bine alimentele pentru a contracara ascensiunea conținutului gastric în esofag.

Evitați să faceți eforturi fizice intense cu stomacul plin sau să mergeți la culcare imediat după masă. De asemenea, este indicat să ridicați capul cu aproximativ 15-20 cm (cu ajutorul uneia sau mai multor perne) în timpul repausului nocturn pentru a preveni sfincterul să favorizeze ascensiunea conținutului gastric acid.

BRGE și activitatea fizică: care sunt beneficiile

Majoritatea populației care suferă de BRGE renunță la activitatea fizică din cauza unei credințe eronate că orice tip de sport poate exacerba simptomele. Pe de altă parte, practicarea zilnică regulată a activității fizice aduce nenumărate beneficii, chiar și celor care suferă de probleme cu stomacul. Asta pentru că sportul crește motilitatea intestinala, ameliorează senzația de arsură postprandială și ameliorează tensiunea nervoasă și musculară, contracarând stresul, unul dintre factorii de risc cei mai implicați în apariția tulburărilor gastrice enervante precum arsurile la stomac, hiperaciditatea, gastrita și refluxul.

Sportul în mod inteligent

Important este să practici sportul în mod inteligent și să ții cont de câteva trucuri, dar prețioase (utile pentru a evita riscul de a avea efectul invers), atribuite unor recomandări simple, printre care: evită antrenamentul pe stomacul plin sau pe jumătate plin, așteptați cu cel puțin 2 ore înainte de a practica sport după masă, preferă activitățile care nu necesită eforturi excesive capabile să crească presiunea intraabdominală (cum se întâmplă, de exemplu, la ridicarea greutăților), responsabile de ascensiunea alimentelor și a sucurilor gastrice, cu arsuri în consecință și durere în scaunul retrosternal.

Recomandate sunt activitățile fizice mai blânde, inclusiv gimnastică, yoga, pilates, mersul pe jos, aerobic sau înot.
Acestea promoveaza în același timp golirea gastrică și normalizarea producției de acid cu efecte pozitive asupra sănătății stomacului și asupra echilibrului psiho-fizic.

Cum te poate ajuta Dicarbocalm?

Acțiune rapidă
Contribuie la calmarea arsurilor gastrice sau a durerilor de stomac, astfel impiedicã si aparitia refluxului acid.
Acțiune prelungită
Ajutã la mentinerea efectului neutralizant asupra acidului gastric si astfel efectul calmant persistã.
Ușor de administrat
Comprimatele sunt masticabile și au un gust plăcut, mentolat.

Consultați obligatoriu medicul dumneavoastră în cazul în care simptomele persistă.

Acțiune rapidă

Contribuie la calmarea arsurilor gastrice sau a durerilor de stomac, astfel impiedicã si aparitia refluxului acid.

Acțiune prelungită

Ajutã la mentinerea efectului neutralizant asupra acidului gastric si astfel efectul calmant persistã.

Ușor de administrat

Comprimatele sunt masticabile și au un gust plăcut, mentolat.

Consultați obligatoriu medicul dumneavoastră în cazul în care simptomele persistă.